Direktlänk till inlägg 27 september 2009

Första skogsknoppträffen

Av Johanna - 27 september 2009 22:45

Spännande! Idag har vi den första skogsknoppsträffen! Antal barn och intresse för skogsknopp har varit varierande. Jag hade fått en fel uppfattning om medlemskap och priser - antar att det gjorde att många föräldrar backade och inte kunde vara med.

Det är alltså bara barnet som behöver vara medlem i friluftsfrämjandet (100kr/medlem i ett år) men givetvis är det tacksamt om hela familjen vill vara medlemmar. För vad är väl en organisation utan medlemmar Obestämd. Men det är i alla fall vad som gäller. Sedan är det en terminsavgift per barn, som går tillbaka till barnen i form av material, terminsmärken m.m Som medlem har man tex rabatt på Go Nature (Flygaregatan i Halmstad) och rabatter på olika fjällresor etc.


Nu består gruppen av fyra barn och tydligen är det en lagom stor grupp för en "nybörjare", som jag är. Det är min första skogsknoppsgrupp, förhoppningsvis blir det fler Skrattande. Fast idag är det bara tre barn varav ett barn "bara" är med för att se om det är något för honom. Han är lite äldre än de andra i gruppen.


Eftersom jag hade ändrat samlingsplats träffades vi vid Mickedala Livs och gick sedan till odlingskolonin vid Mickedala (det ligger mellan flygplatsen i Halmstad och ridhuset). Vi hade idag tre "stopp" och vid det första stoppet skulle barnen samlas, räknas och så sjöng vi en namnvisa och välkomnade varje barn. Barnen fick trumma på en kotamburin medan vi sjöng.

Vi gick vidare till nästa stopp där vi skulle leta efter vår maskot - Lilla Knopp.                 Hon låg gömd under höstlöven. Barnen fick hjälp av sina föräldrar att leta. Till slut hittade vi Lilla Knopp och då kunde vi sjunga "Knoppvisan", som är Skogsknopparnas signaturvisa.

Visan; Små grodorna:

"Små knopparna, små knopparna är gulliga att se

Små knopparna, små knopparna är gulliga att se

Båd ryggsäck, båd ryggsäck och stövlar hava de

Båd ryggsäck, båd ryggsäck och stövlar hava de

Å ha ha haa, å ha ha haa å ha ha ha ha haa

Å ha ha haa, å ha ha haa å ha ha ha ha haa"


Höstlövsglädje   Äppelätande   Fyrbent gästspelare  

Efter sången fick barnen leta efter ett stort löv och ett litet löv. Det enda var att jag    glömde säga till föräldrarna att de skulle ta med löven hem, torka dem och sedan klistra upp på ett papper och skriva "stort löv, litet löv". Typiskt, alltid är det något man glömmer Obestämd. En liten hund kom precis när vi letade löv och barnens intresse riktade sig en stund åt den lilla glada hunden. Den lite äldre killen passade på att hitta ett äpple i en närliggande trädgård Skrattande. Annars var nog löven kul att både sitta och prasslande gå i verkade barnen tycka.

Fikapaus Fikabänken   Lövletande och sånger gör en mycket hungrig så det var sedan dags för fika på kolonin. Maten stärkte och värmde för att vi sedan skulle kunna gå till "Krubbe". Krubbe är vår lilla trädfigur, där vi kommer att placera några rester från den medhavda matsäcken. Idag blev det en plastpåse, ett halvt mariekex och en smörgåsbit. Detta ska vi göra för att lära oss vad man kan lämna i naturen och vad som inte är så bra för naturen att man lämnar. Vissa saker äts upp av djur och fåglar och andra saker kommer väldigt långsamt att brytas ner och andra saker kommer aldrig att brytas ner och kan kanske vara farliga för djur och fåglar.   

Vanlig groda    Tillbaka till kolonin där det vad dags för det sista på programmet för dagen - amfibietemat! För några veckor sedan hade jag sett att mina vänner grodan, paddorna och salamandern var kvar. Idag var bara grodan kvar, de andra har nog flytt scenen när jag klippte ner gräset för kort. Eller så hade paddan gjort sig i ordning inför vintern. Alla tre sover gott under vintern på något varmt ställe. Både grodan och paddan har öron men de syns inte (hm, men i visan så säger man ju att grodan inte har några öron, på sätt och vis är det lika rätt som det är fel alltså). Maskar och insekter lever farligt i närheten av grodan och paddan. Salamandern nöjer sig med insekter tror jag. En liten sömnig Nässelfjäril hittade vi också under en stenplatta. Nässelfjärilen är en av de vanligare dagfjärilarna.

Fjäril  

Så vad det dags att sjunga sista visan - "Slut för idag". Vi räknade barnen och gick tillbaka till utgångsstället. Hade läst någonstans att det var viktigt att lära barnen att kunna hitta tillbaka och att man därför stannade till vid varje stopp och repeterade vad man hade gjort just där. Därför gjorde vi detta. Men jag tror jag skippar det nästa gång. Det blir tillfälle att göra det tids nog när de är lite äldre och orkar mer. Det tar ju tid att gå för en liten parvel, det får man ju också tänka på. Det var en trevlig träff och jag ser fram emot nästa träff. Då ska vi gå på snigelsafari!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 24 oktober 2010 23:51

 Två små knoppar dristade sig ut i naturen idag i det smått regniga vädret. Men ingen knoppe skyr lite regn, bara man har bra regnkläder och varma kläder under (som tål vatten... och mycket av det). Innan vi hade hunnit sjunga "hejvisan" sprang en li...

Av Johanna - 10 oktober 2010 18:45

Det är vår tredje träff idag och vi har en liten kille, som är med oss idag och provar på skogsknopp.    Idag hoppas jag att inte glömma allt för mycket  . Samling vid dungen och vi gick in och letade efter Lilla Knopp. Idag fick de leta högt upp, me...

Av Johanna - 26 september 2010 17:15

Samling som vanligt vid dungen - fast idag glömde jag allt bara för att jag var så inne på att introducera ytterligare en skogsknopp. Så när vi hade hittat Lilla Knopp i dungen sjöng vi Knoppvisan och glömde att sjunga hejvisan. Glömt kameran hade ...

Av Johanna - 5 september 2010 13:30

Så var det äntligen dags för första tillfället för de små Skogsknopparna. Några har slutat men vi har fått två små nya knoppar istället. Vi fortsätter att vara på vårt ställe vid ankdammen på Rotorp. Idag var det härligt väder, solen var framme och v...

Av Johanna - 11 maj 2010 12:30

Oj så fort tiden går, det är redan femte träffen dvs bara två träffar kvar! Men det händer saker i naturen trots det lite kalla vårvädret. Knopparna, som vi har satt band runt, har fått blad (de flesta i alla fall) som blivit större för varje gång vi...

Ovido - Quiz & Flashcards